Hällas debut är släppt

Hällas

 

I början av året kom Hällas till studion och lade grunderna till det som senare kom att bli vår debutskiva. Jag minns att jag medan jag satt i kontrollrummet och lyssnade på vad som försiggick i rummet bredvid tänkte något i stil med ”hur ska det här gå?”.

 

Medeltida munk-körer – exklusivt på en platta nära dig!

 

Hällas gitarrduo, Mackan och Alex, de är inte som de flesta andra gitarrister; de har inga pedaler (ok, de har numera en pedal). Men i övrigt pluggar de bara in, maxar stärkarna och kör. Kasper, ”barbaren bakom batteriet” även kallad (av mig), låter som om han spänt för hästar till trumsetet, satt av i full galopp och spelar för sitt liv ute på slagfältet. Tommys karaktäristiska, nästan lite hemsökta sångröst låter som om han sitter i en fängelsehåla och helt enkelt har fått nog.

 

Tommy sjunger ”Autumn in Space”.

 

Jag har sedan jag först träffade dem alltid tyckt att det är något med Hällas. De saknar pretentioner – de bara kör och gör vad de känner för liksom. Och det är så det ska vara med rock tycker jag. Jag ville fånga essensen av Hällas i produktionen av plattan. Jag ville att det skulle höras att det är människor som spelar. Jag ville få det att låta rått, oborstat, hårt. Jag ville förmedla frenesin i inspelningen. Jag ville att folk skulle spräcka högtalare när de lyssnade på den. Vi ville att det skulle låta äldre, och jag tror  jag vågar påstå att det inte går att höra när skivan är inspelad. Den är inspelad som man gjorde förr. Vi har inte laborerat med varken kvantisering, triggning, autotune, midi eller annat ”modernt trams”, inte ens klick – det är spelad musik rakt igenom.

 

Kasper, Tommy och Alexander lyssnar igenom grunderna. Alexander njuter av en sedan tidigare öppnad, rumstempererad folköl.

 

Jag hoppas att ni kommer tycka om skivan. Den är något okonventionell i dagens musikklimat eftersom den inte riktigt följer popmusikmallen. Det här är episk, teatralisk musik, små historier, låtar i låtarna, ljudlandskap. Den passar inte alla, det kan vara så att den kräver lite mer tålamod, aktivt lyssnande, och alla tycker inte sånt är kul. Men ni som tycker det hoppas jag ger den en provlyssning.

Skivan finns att köpa på svart vinyl, begränsad guldvinyl och cd på bl a Bengans Skivbutik.

På Spotify: https://play.spotify.com/album/1LckcttuPB441ExtL9tdH7?play=true&utm_source=open.spotify.com&utm_medium=open

Itunes: https://itunes.apple.com/se/album/hallas-ep/id1051308986

Deezer: http://www.deezer.com/album/11482584

Tidal: http://listen.tidal.com/album/52873390

Hällas på Facebook

Comments are closed